Újdonság!
Saját készítésű termékek

Special Yoga Hungary

Jógával a fogyatékos gyermekek és
felnőttek természetes fejlődéséért

Soul to Soul (Lélektől-Lélekig) Sonia Sumar

A Yoga for the Special Child® egy Amerikában szabadalmaztatott tréning program, mely egyedülálló tanulási környezetet biztosít a gyermekek, szüleik, gyógypedagógusok, jógaoktatók és az egészségügyben dolgozók számára. A tanfolyamokat a nemzetközileg elismert jóga-terapeuta és író Sonia Sumar tartja, aki innovatív tanítási eljárásaival több, mint 45 éve teszi jobbá a gyerekek és felnőttek életét egyaránt.

Ki veheti igénybe ezt a gyakorlást?

A Yoga for the Special Child® program a születéstől fogva gyakorolható. Ez a metodika a jóga technikákat több lépcsőben, átfogóan ismerteti, és ezáltal segíti a fogyatékos gyermekek és felnőttek természetes fejlődését. Ez a tematika előnyös és biztonságos a Down szindrómával, agyi bénulással, mikrokefáliával, autizmussal vagy más fejlődési rendellenességgel élő babák, kisgyerekek és felnőttek számára, továbbá szintén hatásos a figyelemhiányos hiperaktivitás zavarban (Attention Deficit Hyperactivity Disorder - ADHD) szenvedő vagy más tanulási nehézséggel küzdő gyermekek számára is. A gyakorlás mozgáskorlátozott gyermekek és felnőttek számára is javasolt. 1

Hatha jóga és annak pozitív hatásai:

A jóga a fizikai és mentális gyakorlásnak egy 3000 évre visszanyúló tudományos rendszere. A jógával meghosszabbítjuk az egészséges, produktív éveink számát, illetve növeljük az életünk minőségét. Ezen metódus keretében a Hatha jógával dolgozunk. A Hatha jóga a munkát a testtel kezdi, strukturáltan, lépésről-lépésre. Összehangolja a csigolyákat, fokozza a hajlékonyságot, erősíti az izmokat és az inakat. Ugyanebben az időben a belső szerveket is erősíti, azok megfiatalodnak, hat az emésztő-, és nyirokrendszerre, a szív-és keringési rendszerre, a tüdőkapacitásra, az endokrin rendszerre, az idegrendszerre és táplálja, valamint stimulálja az agysejteket. Mivel a jóga sok különféle szinten működik, így nagyszerű és hatásos terápiát tesz lehetővé a krónikus betegségek és állapotok javítása érdekében, ahol a hagyományos terápiák nem használnak.

Ez a különleges jóga program az alábbi 5 területre bontva épül fel:

- Mantrák és énekek gyakorlása kézmozdulatokkal és hang kombinációkkal: a ráhangolódás és a figyelem megtartásának kiváló eszközei, fejlesztik a koncentrációt, a légzést koordinálják, hatnak a kommunikációra és a motoros készségekre.
- Tisztító gyakorlatok, szem gyakorlatok/torna: az előbbi eltávolítja a felesleges váladékot a légzőrendszerből, és speciális technikák alkalmazásával csodás önmasszázst is kaphatnak a belső hasi szervek, mely által javul az emésztés és enyhülnek a székrekedéses panaszok. A szemgyakorlatok hosszútávon segítik a szem minél további fiatalon tartását, kitolják a szem öregedésének idejét.
- Pránajáma vagy légzőgyakorlatok: segítik a koncentrációt, hatnak az idegrendszerre.
- Ászanák, testhelyzetek: növelik a testtudatot és az erőnlétet.
- Jóganidra vagy mély relaxáció: segíti a koncentrációt, a relaxáció lehetővé teszi, hogy a test magába szívja a gyakorlás során alkalmazott testhelyzetek, pránajáma és tisztító gyakorlatok pozitív előnyeit. 2

1: Forrás: Sonia Sumar: Yoga for the Special Child könyv 3. fejezete.
2: Forrás: www.specialyoga.com