Újdonság!
Saját készítésű termékek

Special Yoga Hungary

Jógával a fogyatékos gyermekek és
felnőttek természetes fejlődéséért

A két legfontosabb nap az életedben az, amikor megszületsz, és az, amikor megtudod, miért. Mark Twain

2011-ben - ekkor már 10 éve dolgoztam egy állami vállalatnál - egyre többször tört fel bennem az érzés, hogy valami mással szeretnék foglalkozni. Kerestem, kutattam magamban, hogy merre nyissak, majd megszületett a gondolat, hogy a gyermekkorom óta „társamként” mellettem levő sport lesz az én utam. Így jelentkeztem egymás után a különféle sportos képzésekre. Amikor jött egy lehetőség a váltásra, megragadtam a pillanatot, megpályáztam az állást és miután megnyertem azt, felmondtam. 12,5 év után elhagytam a biztonságos irodai munka világát, hogy edzőként, életmód tanácsadóként segítsem az embereknek elérni a kitűzött céljaikat. Élveztem a munka minden percét. Feltöltöttek a csoportos órák, fürdőztem a tanácsadásban és örültem, hogy segíthetek, támogatást nyújthatok a változni vágyók számára és láttam mindennek a gyümölcsét, a boldogabb, teljesebb életet élő vendégeimben.

Fél év után azonban újra a belső hangomra lettem figyelmes, ami azt súgta, menjek tovább. Egyetlen nap alatt született meg bennem a döntés, hogy a fogyatékos emberek mellett szeretnék jó szolgálatot tenni, támogatva, segítve őket a mindennapi életvitelükben a sport segítségével. Ahogy a döntés, úgy az új állásom is így vált valóra: egy szempillantás alatt. Egy lejárt álláshirdetésre jelentkeztem, majd miután egy nappal később nem kaptam választ, telefonáltam, majd két nappal később már felvételi elbeszélgetésen voltam és egy nappal később fel is vettek. Kitaláltam, eldöntöttem, megvalósítottam.

Ekkor, 2014-ben kezdtem el fogyatékos felnőttekkel együtt dolgozni. Az unokatestvérem down-szindrómás, így a közeg nem volt ismeretlen. A mindennapok sokszor állítottak újabb és újabb kihívások elé, ám a szeretet, a türelem, a kreativitás valamint a magunkba vetett hitem mindig segítségemre voltak. Meggyőződésem, hogy a közös munka egyik alappillére a kölcsönös bizalom. Ha megvan, bátran merünk egymáshoz kapcsolódni, a bizalomra építeni a szeretetet, mely minden nehézségen átsegít. Hittem ebben a belső kapcsolatban, és milyen jól tettem. Működött.

A fogyatékos emberekkel való közös munka erős tanító/gyógyító kombináció. Ahogy én segítettem Nekik, úgy Ők is nekem. Egymást formáltuk testben és lélekben.

Mindeközben a tanulási vágy újra az iskolapadba sodort, melynek iránya a jóga lett, azon belül elsőként a gerincjóga. Ezután a hatha jóga is bekerült az elvégzett tanfolyamok repertoárjába. A képzések alatti intenzív gyakorlásnak köszönhetően elkezdtem megtapasztalni a belső változásaimat, melyek által kiegyensúlyozottabb, egységesebb lettem önmagammal. Mindezen élmények magukkal hozták azt is, hogy egyre erőteljesebben kezdett el foglalkoztatni az a vágy, hogy rálépjek a saját életfeladatom útjára, csak épp rá kellene érezni, hogy mi az. A szakmai terület nem volt kérdés, továbbra is a fogyatékos embereknek szerettem volna támogatást nyújtani, azonban kerestem a „hogyant”. Valami olyat szerettem volna, ami még nincs itthon. Majd egyik nap rájöttem, hogy nem kell tovább ötletelni, hiszen a megoldás itt van előttem, a jóga.

Hazánkban a fogyatékos emberek körében nincs köztudatban a jóga és annak pozitív hatásai, ezen szeretnék változtatni.

A Yoga for the Special Child® metodika első olvasásra magával ragadott. Születéstől fogva segíti a fogyatékos gyermekek és felnőttek természetes fejlődését, fejlesztését. Mindezt volt szerencsém Sonia Sumar - nemzetközileg elismert jóga-terapeuta, író és e csodálatos módszer megalkotója - mellett megtapasztalni Koppenhágában. A program minden pillanatát imádtam. Sonia jelenléte, személyisége magával ragadott. Minden szavát jegyzeteltem, ittam, hogy később magamba szívhassam. Sonia finoman, érzéssel kapcsolódik a gyermekekhez, megindító volt mindhárom bemutató jóga óra, amit nekünk tartott. Sonia minden mozdulatából, pillantásából átható szeretet sugárzott, ami végig segítette a gyakorlókat az új tapasztalás békés megélésében. Ezt a varázslatot szeretném én is átadni Mindenkinek, aki velem jógázik.

Áldott napot Neked!

Szeretettel:
Niki